Cabro Group

اشتباهات رایج تعمیر گیربکس در ایران

در این مقاله قصد داریم به بررسی اشتباهات رایج در تعمیر گیربکس های صنعتی در ایران بپردازیم. از رایج ترین اشتباهات در تعمیر گیربکس های صنعتی میتوان به کیفیت طراحی و ساخت نامناسب قطعه جدید، عدم توجه به سرویس فاکتور، تعویض یک دنده گیربکس، تعمیرات غیر اقتصادی گیربکس و اشتباهات اپراتوری در تعمیر گیربکس های صنعتی نام برد. در ادامه به تفصیل هر یک از اشتباعات فوق الذکر خواهیم پرداخت. 

مقدمه:

در تاریخ  8 خرداد 1395 شرکت کابرو با حضور بیش از 50 نفر از مدیران ارشد صنایع معدنی کشور اقدام به رونمایی از پروژه تحقیقاتی خود در زمینه اشتباهات رایج در تعمیر گیربکس های صنعتی در ایران نمود که در این متن خلاصه ای از مطالب ارائه شده در این سمینار ارائه میگردد.

متاسفانه در دوره رکود هدف اصلی تعمیرات، صرفا بازگرداندن خط تولید باکمترین هزینه می باشد. غافل از اینکه تعمیر گیربکس به صورت موقت و سریع، در اکثر مواقع باعث خرابی های مجدد و یا خرابی بر روی دیگر قطعات سالم و توقف خط تولید و هزینه های تعمیراتی مجدد و غیره میگردد که هزینه های آن به مراتب بالاتر از یک تعمیرات اساسی و اصولی و یا حتی بیش از خرید یک گیربکس کامل است. لذا به اعتقاد کابرو، نگاه استراتژیک صنایع در دوره رکود باید بازگرداندن خط تولید حتی الامکان با کیفیت قبلی با کاهش مجموع کل هزینه ها باشد.

لازم به ذکر است در صنایع سنگین، توقف تولید، هزینه هایی به مراتب بالا دارد به عنوان مثال در صنعت سیمان توقف آسیاب مواد در زمستان که هزینه های روشن نگه داشتن کوره بالا میباشد، یا همینطور در صنعت نورد و یا توقف خط تولید در زمان بهره برداری صنایع نیشکر  و غیره هزینه هایی چندین برابر قیمت کل گیربکس های صنعتی را خواهد داشت.

صنایع هدف تحقیق کابرو مجموعه صنایع سنگین کشور میباشد که شامل سیمان، فولاد، معادن، سنگ آهن، مس، شکر و پتروشیمی و از این دست میباشد و در واقع صنایعی است که خط تولید آن و بویژه گیربکس های صنعتی آنها، معمولا ساخت سازندگان درجه یک و بعضا درجه دو جهان میباشد. همچنین در این تحقیق گیربکس های صنعتی سایز متوسط و بزرگ مد نظر بوده و شامل موتورگیربکس های کوچک و یا دنده های روباز نمیباشد.

بخشی از اطلاعات دریافت شده از پروژه قبلی و علل خرابی ها که از 300 کارخانه کشور جمع آوری گردیده بود است و طی دو سال اخیر هم با جمع آوری اطلاعات از طرق مختلفی همانند

  • دوره های آموزشی و بازدید از سایتها
  • پروژه های تعمیراتی که در محل کارخانه یا کارگاه کابرو صورت گرفته
  • پرسش از مدیران تعمیرات و فنی
  • گزارشات خدمات نگهداری شرکت کابرو
  • اطلاعات اولیه از سوابق فروش گیربکس های صنعتی جایگزین

بدست آمده است که این بررسی شامل بررسی بیش از 500 پرونده مختلف از کارخانجات سیمان، فولاد، سنگ آهن، معادن، پتروشیمی و نورد و شکر بوده است.

نتایج تحقیقات بسیار جالب میباشد و شاید با نظر فعلی شما تفاوت اساسی داشته باشند. معمولا در سطوح مدیریتی وقتی صحبت از اشتباهات تعمیراتی میگردد بیشتر احساس میکنند که سهم عمده ای فقط به دلیل آموزش ندیدن فورمنها و کارگران و اشتباهات مونتاژ و دمونتاژ است و استراتژیهای آموزشی را نیز بر این اساس تعیین می نمایند ولی آمار واقعی نشان دهنده نتایجی است که متفاوت با این علت است.

هدف از تعمیرات جلوگیری از توقف و سودآوری شرکت است. در دوره رکود تعمیرات ارزان الزاما به معنای بهترین راه حل نیست و خیلی از مدیران فنی نسبت به این موضوع اشراف دارند ولی تصمیم گیران مالی به علت کمبود نقدینگی مخالف هستند و لذا نتایج این تحقیقات میتواند برای ایشان نیز قابل توجه باشد.

اگرچه هدف تحقیق شرکت کابرو این نبوده که آماری از مجموع تعمیرات انجام شده در این صنایع گرفته شود و تعمیرات موفق و ناموفق را مشخص کند ولی طبق اطلاعات دریافتی میشود تخمین زد حدود 50% تعمیرات انجام گرفته روی گیربکس های صنعتی بزرگ و متوسط موفق نبوده است. البته تعریف موفقیت در این آمار بازگشتن به سرویس بدون شکست برای حداقل 3 سال است.

کیفیت  طراحی و ساخت نامناسب قطعه جدید در گیربکس

جالب است بدانید که طبق تحقیقات انجام شده 48% تعمیرات ناموفق به دلیل عدم ساخت با کیفیت مناسب قطعه جدید و یا طراحی نامناسب صورت گرفته است! یعنی مثلا یک دنده  دچار آسیب شده و با توجه به کمبود نقدینگی تصمیم به خرید دنده از شرکتی غیر از سازنده اصلی گرفته ایم که کیفیت ساخت و کلاس دقت آن به مراتب پایین تر از دنده اولیه بوده و بعد از تعویض دنده مجددا همان دنده یا حتی مابقی دنده ها هم دچار شکست شده اند.

یا مثلا یک دنده از یک گیربکس خیلی قدیمی دچار شکست شده و امکان ساخت با همان کیفیت هم وجود داشته ولی به دلیل مهندسی معکوس اشتباه، دنده ساخته شده از نظر هندسی و یا متالورژی، مناسب نبوده و پس از مونتاژ، مجددا دچار شکست شده است.

فرض کنیم در یک گیربکس یک یا دو عدد چرخ دنده داخلی آن دچار آسیب شده است و حال پس از شناسایی قطعات معیوب اقدام به اخذ انواع استعلام داخلی و خارجی نمودیم. سوال اینجاست که با توجه به انواع پیشنهادهای فنی و مالی کدام گزینه را در شرایط رکود انتخاب کنیم؟! در شرایط غیر رکود معمولا تیمهای فنی و بازرگانی معمولا اتفاق نظر دارند که بهترین و با کیفیت ترین گزینه انتخاب شود.

اگر یک دسته بندی از انواع شرکتهای سازنده گیربکس های صنعتی و دنده را داشته باشیم در حالت کلی میتوان کلیه شرکت ها را در چهار درجه تقسیم بندی نمود.

یکی از تفاوتها در بین این 4 درجه شرکت در واقع میتواند میزان کالای برگشتی یا عدم موفقیت در عملکرد نیز باشد. به نحوی که معمولا حداکثر حدود 2 الی 4 % از تجهیزات تولیدات شرکت های درجه یک ناکارآمد میباشد در حالیکه در خصوص شرکت های درجه 4 این امر بیش از 50% محصولات تولیدی است.

اما قبل از پاسخ به این سوال فوق باید بدانیم کلاس دقت گیربکس فعلی طبق استانداردهای بین المللی چند است و شرکتهای پیشنهاد دهنده با چه کلاس دقتی طبق همان استاندارد امکان ساخت و کنترل دارند.

کلاس دقت گیربکس

صرفا از نظر کیفیت گیربکس ها از نظر استاندارد DIN آلمان در 12 کلاس دقت طبقه بندی می گردند و که بالاترین کیفیت کلاس 1 میباشد و پایین ترین کیفیت کلاس 12 میباشد.

منظور از کلاس دقت بازه قابل قبول خطاهای مختلف هندسی میباشد به نحوی که در کلاس 1 در واقع تمامی این بازه ها صفر یا بدون خطا میباشند.

بسته به تکنولوژی ماشین آلات معمولا کلاس دقت های بین 1 الی 8 باید پرداخت نهایی گردند و بهترین نوع پرداخت نهایی برای دنده هایی که حدود 60 راکول سخت کاری شده اند سنگ زنی منحنی اینولوت است. لذا ماشین آلات سنگ زنی میتوانند کلاس دقت هایی بین 1 الی 8 تولید نمایند که بسته به کلاس دقت قیمت آنها نیز بسیار متفاوت است.

کاهش کلاس دقت باعث افزایش نیروهای دینامیکی شده و عمر آن را کاهش می دهد. لذا در جایگزینی دنده ها باید این موضوع نیز مد نظر قرار گیرد و طی محاسبه مشخص شود تا چه حد کاهش کلاس دقت میتواند مانع از بروز آسیب های جدی به گیربکس های صنعتی گردد.

هر چقدر کلاس دقت دقیق تر باشد، هزینه تولید آن بالاتر و سطح نویز و ارتعاش آن پایین تر و توان قابل انتقال آن در سایز یکسان با کلاس دقت های پایین تر بیشتر است. معمولا در صنایعی که حدود سرعتهای دورانی کمتر از 3000 دور در دقیقه است کلاس دقت گیربکس های صنعتی ساخته شده توسط شرکتهای درجه یک در بیست سال اخیر طبق استاندارد DIN عدد 6 می باشد.

 شرکت های درجه 3 دارای ماشین آلات سنگ زنی بسیار قدیمی میباشند معمولا توان تولید کلاس دقت های حدود 8 و 9 را دارند و شرکتهای درجه چهار معمولا بدون سنگ زنی اینولوت تولید می نمایند که کلاس دقتهای بالای 10 را خواهند داشت.

 لذا در پاسخ به سوال اصلی این قسمت که در شرایط رکود و برای جایگزینی دنده یک سازنده درجه یک گیربکس های صنعتی با یک سازنده درجه 3 یا 4 تا چه حد ریسک خواهیم داشت، اگر فقط از زاویه کلاس دقت به قضیه نگاه کنیم هرچقدر گیربکس مورد بحث قدیمی تر باشد این نوع جایگزینی موفق تر بوده است. زیرا در آن موقع نیز گیربکس ساز درجه یک ماشین آلاتی با کلاس دقتهای پایینتر داشته است ولی بالعکس جایگزینی دنده با کلاس دقت بالا با دنده با کلاس دقت متوسط یا کم به معنی کاهش مقاومت دنده و در نتیجه کاهش عمر میباشد.

مثلا گیربکس های صنعتی حساس خط تولید که در 20 سال اخیر و از برندهای معتبر خریداری شده است معمولا کلاس دقت آن 6 یا بهتر میباشد و به هیچ عنوان توصیه نمیکنیم که دنده ها از یک سازنده درجه 3 جایگزین شود که امکان تولید آن را با کلاس دقت مشابه ندارد، مگر آنکه سرویس فاکتور گیربکس فعلی آنقدر بالا باشد که این کاهش کلاس دقت موجب خرابی نگردد.

 با رجوع به موضوع اصلی بحث یعنی تعمیر گیربکس در دوره رکود و با توجه به عوامل مهم در تعیین کیفیت و عمر آن (مقاله مربوط به آن در سایت کابرو قابل دانلود میباشد)  و با در نظر گرفتن آنکه  شرکت های درجه یک تا چهار در خصوص این عوامل در چه جایگاهی قرار دارند باید با مشاوره یک متخصص میزان ریسک موضوع را محاسبه و بهترین تصمیم ممکن را در خصوص تعمیر گیربکس اتخاذ کنیم.

عدم توجه به سرویس فاکتور گیربکس

طبق تحقیقات حدود 25% تعمیر گیربکس هایی که در نهایت موفق نمیباشد به دلیل پایین بودن سرویس فاکتور گیربکس است. یعنی گیربکس اصلی که خریداری و نصب گردیده است برای کاربرد مورد نظر از ابتدا ضعیف انتخاب شده است اگرچه سازنده آن یک شرکت درجه یک بوده است.

حال که ما میخواهیم قطعات معیوب آن را جایگزین کنیم حتی اگر دنده را از سازنده اولیه بگیریم مجددا گیربکس ضعیف است و آن کارکرد مطلوب طولانی مدت را ندارد و اگر هم بخواهیم سازنده را از درجاتی با کیفیت ساخت پایین تر انتخاب کنیم که قضیه حاد تر میشود.

نکته قابل تأمل در خصوص سرویس فاکتور گیربکس این است که برخی به اشتباه تصور میکنند که افزایش یا کاهش مثلا 30% سرویس فاکتور گیربکس به همین میزان در عمر آن تأثیر گذار است و حال آنکه اینطور نیست و سرویس فاکتور گیربکس رابطه تصاعدی با عمر قطعات دارد. مثلا طبق استاندارد AGMA  افزایش 30% سرویس فاکتور گیربکس باعث افزایش عمر دنده ها نسبت به نیروهای دینامیکی به اندازه 10 برابر و افزایش  240% عمر بلبرینگ ها خواهد گردید.

در نتیجه تعمیر گیربکس موفق تنها زمانی مقرون به صرفه است که گیربکس اولیه دارای سرویس فاکتور مناسبی باشد در غیر اینصورت حتی اگر کلیه عوامل مهم در کیفیت گیربکس رعایت گردد باز هم عمر آن در بهترین حالت مثل قبل خواهد بود.

لذا یکی از مهمترین پارامترها در تصمیم گیری برای اینکه بجای سازنده اولیه از محصولات یک سازنده با درجه کیفیت پایین تر استفاده نماییم ای انست که بدانیم سرویس فاکتور گیربکس چقدر بالاتر از حداقل ممکن توصیه شده در استاندارد است و اگر مثلا گیربکسی را تعمیر میکنیم که برای نوار نقاله مسطح بوده و سرویس فاکتور 1.5 هم برای آن کافیست و گیربکس مورد نظر دارای سرویس فاکتور بیش از 2 میباشد و طبق محاسبات با کاهش کیفیت سرویس فاکتور گیربکس هنوز بالاتر از 1.5 خواهد بود در نتیجه تعمیر گیربکس مطمئن خواهد بود.

تعویض یک دنده گیربکس

در صورتیکه دنده از هر نوع بجز دنده ساده باشد لازم است تا زوایای دو دنده درگیر عینا مطابق هم تا دقت ثانیه باشد و عملا در بسیاری از موارد مهندسی معکوس و محاسبه زاویه دقیق تا دقت ثانیه ناممکن یا هزینه سنگین خواهد داشت. ضمنا حتی با داشتن نقشه ساخت از سازنده اولیه، تفاوت در کلاس دقت ماشین آلات باعث انحراف از نقشه ساخت میگردد.

تعویض یک دنده گیربکس

تعویض یک دنده گیربکس

در خصوص خطای ساخت، 5 خطای اصلی در پروفیل دندانه داریم و این خطاها به کلاس دقت ماشین آلات تولید وابسته میباشد و تفاوت کلاس دقت باعث تفاوت فاحش در این خطاها بین دو دنده درگیر در گیربکس شده و منجر به توزیع بار غیر یکنواخت میگردد و در نتیجه به علت تمرکز تنش در نقاطی خاص دنده دچار آسیب دیدگی میگردد. لذا در پاسخ به سوال اول که تصمیم صحیح در تعویض یک دنده معیوب از یک گیربکس درجه یک  چیست باید اشاره داشت که حتی اگر از یک سازنده گیربکس های صنعتی درجه یک نیز بجز سازنده اولیه قرار است خرید صورت بپذیرد با توجه به احتمال عدم دقت در زوایا بهتر آنست که دنده جفت تعویض شود و چنانچه درجه سازنده پایین تر میباشد حتما باید دنده ها بصورت جفت عوض شود که پروفیل دنده های درگیر تا حد ممکن شبیه هم باشد.

طبق تحقیقات کابرو 10% تعمیر گیربکس های ناموفق به دلیل تعویض یک دنده از جفت دنده گیربکس بوده است.

تعمیرات غیر اقتصادی گیربکس

برخی اوقات در واقع اشتباه در تعمیر گیربکس صورت نگرفته است بلکه در واقع اشتباه استراتژیک صورت پذیرفته و اتفاقا در دوره رکود ما بیشتر با این موضوع برخورد کرده ایم.

مثلا در دوره رکود با فرض آنکه همیشه تعمیرات ارزانتر از خرید تجهیز است آیین نامه هایی صادر شده که در صورت بروز هر گونه اتفاق صرفا باید تعمیرات انجام پذیرد تا در هزینه ها صرفه جویی شود!

اما آیا در واقعیت نیز وضعیت به همین صورت است؟

طبق سیاست تولید کنندگان معمولا خرید یک ماشین کامل از خرید مجوع قطعات یدکی اصلی آن ارزانتر است.

از طرفی دیگر تولید کنندگان معمولا بر روی ماشین کامل گارانتی ارائه مینمایند در حالیکه قطعات یدکی بدون گارانتی کارکرد است. یعنی ممکن است سازنده انوع گواهی های مواد و کنترل کیفی را ارائه نماید ولی در قبال کارکرد قطعه یدکی ضمانتی ارائه نخواهد نمود.

در نتیجه زمانیکه میخواهید کسر زیادی از قطعات یدکی اصلی یک گیربکس را سفارش گذاری نمایید پیشنهاد میگردد همزمان به استعلام یک گیربکس کامل با مشخصات یکسان نیز اقدام نمایید و سپس اقدام به تصمیم گیری نمایید.

بدین ترتیب، گیربکسی که دچار خرابی شده با یک گیربکس و گارانتی تعویض میگردد و قطعات یدکی سالم آن بعنوان قطعه یدکی گیربکس های صنعتی مشابه استفاده میشود.

اشتباهات اپراتوری در تعمیر گیربکس

فرض کنیم که در تعمیر گیربکس،  سرویس فاکتور گیربکس بررسی شد و گیربکس قابلیت تعمیرات دارد و از طرفی نیز طبق محاسبات برای دنده های جدید با کیفیت درجه سه نشان میدهد که هنوز قابلیت کارایی دارد و کلیه عوامل مهم در کیفیت آن نیز با حد قابل قبول اجرا شد. آیا این بدان معناست که تعمیر گیربکس 100% موفق خواهد بود؟

طبق این تحقیقات هنوز عامل دیگری باعث خرابی میتواند باشد و آن اشتباهات اپراتوری است. مثلا عدم تبحر تکنسین ها برای دمونتاژ و مونتاژ گیربکس و نکات مهم در حفظ سلامت قطعات و خطا در زمان نصب مجدد گیربکس های صنعتی، یا عدم تبحر در تنظیم قطعات مثلا دنده های spiral bevel  و یا دنده های جناقی و تنظیمات گیربکسهای خورشیدی.

اما با همه این تفاسیر تنها 8% تعمیرات ناموفق مربوط به اشتباهات اپراتوری است و همانطور که توضیح داده شد بیش از 70% مربوط به کیفیت ساخت نامناسب، طراحی و سرویس فاکتور گیربکس مرتبط بود.

لذا چنانچه موارد قبلی در خصوص عوامل مهم در کیفیت و محاسبات مربوط به سرویس فاکتور گیربکس صورت پذیرفته باشد باید یا از پیمانکاران متخصص استفاده کرد یا پرسنل تعمیراتی آموزش مناسبی دیده باشند تا این خطا نیز حذف گردد.

تعمیرات روی پوسته معیوب

در واقع پوسته نقش بسیار مهمی در کارکرد یک گیربکس ایفا میکند و انتقال شوک ها و ضربات از قطعات دوار به فنداسیون، مستقر نگه داشتن یاتاقان ها در موقعیت اصلی و انتقال حرارت به محیط اطراف از مهمترین وظایف پوسته است.

به ندرت اتفاق می افتد که در یک گیربکس درجه یک، اول پوسته آسیب ببیند و سپس دیگر قطعات دچار آسیب شوند ولی این عیب نیز غیر ممکن نیست.

چنانچه قطعات داخلی و پوسته آسیب ببینند و تعمیر گیربکس فقط بر روی قطعات انجام شود و یا تعمیرات پوسته با کیفیت مناسبی انجام نشود یا امکان پذیر نباشد حتی اگر قطعات داخلی با کیفیت درجه یک تأمین و بدون اشتباهات اپراتوری مونتاژ گردد باز هم دچار شکست خواهیم شد و تعمیر گیربکس ناموفق خواهد گردید.

تصویر 2- تعمیرات روی پوسته معیوب گیربکس

تعمیرات روی پوسته معیوب گیربکس

 

چنانچه پوسته خراب باشد و دنده ها نیز خراب باشند عملا هزینه تعمیر گیربکس در مقایسه با خرید مقرون به صرفه نخواهد بود. چنانچه دنده ها سالم باشند و فقط پوسته آسیب دیده باشد، بسته به نوع خرابی پوسته تعمیرات میتواند پیشنهاد گردد. چنانچه دنده ها معیوب و پوسته سالم باشد، بسته به مواردی که از ابتدای بحث تا کنون در خصوص سرویس فاکتور گیربکس و انواع دنده اعلام گردید تعمیرات میتواند توصیه گردد.

خرابی های پوسته گیربکس

خرابی های پوسته گیربکس

 

خرابی های پوسته میتواند به چند دسته تقسیم بندی شود، خرابی ها میتواند در محل نشیمنگاه یاتاقان ها باشد. در اینصورت بسته به امکانات و تبحر کسی که میخواهد تعمیر گیربکس را انجام دهد این امر با کیفیت خوبی قابل انجام است. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که هر نوع جوشکاری بر روی پوسته به دلیل ایجاد تنش های پسماند و همچنین اعوجاجاتی که به دلیل عملیات جوشکاری صورت میپذیرد اصلا توصیه نمیگردد و بجای آن روش های دیگری از قبیل از استفاده از چسب های خاص با قابلیت ماشین کاری و غیره که بدون ایجاد حرارت بالا در حین تعمیرات است باید استفاده گردد.

اگر خرابی پوسته در حد ایجاد خلل و فرج و یا سوراخ در برخی نقاط روی پوسته و غیر از محل نشیمن بلبرینگ ها باشد قابل ترمیم است.

اما اگر در پوسته ترک ایجاد شده باشد بسته به محل ترک میتوان در خصوص امکان تعمیر گیربکس قضاوت نمود. اگر این ترک در پوسته فوقانی باشد با توجه به اینکه معمولا در پوسته فوقانی نیروهایی اعمال شده کمتر میباشد این امر قابل ترمیم است ولی اگر ترک در پوسته تحتانی باشد ریسک تعمیرات پوسته خیلی بالاست. زیرا یکی از مهمترین پارامترها در کارکرد دنده ها فواصل مراکز دنده ها یا همان شافت ها است، حال با ایجاد ترک در واقع این فواصل مراکز دچار تغییر میگردد و تعمیر گیربکس و بازسازی پوسته معمولا با دقت مورد نیاز امکانپذیر یا مقرون به صرفه نیست.

طبق تحقیقات شرکت کابرو 3% از تعمیرات ناموفق به دلیل ناموفق بودن تعمیرات بر روی پوسته بوده است و در نتیجه دنده ها نیز دچار آسیب شده اند.

عدم شناسایی  و رفع عامل اصلی خرابی گیربکس

اگر گیربکس از یک برند درجه یک خریداری شده باشد و سرویس فاکتور گیربکس نیز مناسب باشد خرابی معمولا در صورتی اتفاق می افتد که یک عامل بیرونی باعث آن شده است و اگر این عامل شناسایی و رفع نگردد، تعمیرات مجدد نیز پاسخگو نبوده است.

مثلا در برخی موارد طراحی خط تولید به درستی صورت نپذیرفته است، به نحوی که طراح در محاسبه سرعت، توان یا گشتاور مورد نیاز دچار اشتباه شده است. در این صورت تا هنگامی که اصلاحات لازم بر روی ماشین آلات یا گیربکس صورت نپذیرد تعمیرات بر روی آن ریشه اصلی خرابی را رفع نمیکند و مجددا گیربکس و یا دیگر تجهیزات دچار حادثه میشوند.

چنانچه در نحوه بهره برداری نیز مشکلاتی ساختاری یا اپراتوری داشته باشیم این موضوع بر روی گیربکس نیز تأثیرگذار است. مثلا فرض کنید در یک خط نورد بنا به هر دلیل شمشی که از کوره در آمده به اندازه مطلوب داغ نیست و این شمش به زیر غلطک های نورد هدایت میگردد در نتیجه توان و گشتاور که برای نورد جنس نرمتری طراحی شده بوده حالا با افزایش بار مواجه میشود و این شوک و ضربات میتواند به گیربکس آسیب وارد نماید، در نتیجه چنانچه اصل موضوع ریشه یابی و مرتفع نشود تعمیر گیربکس به تنهایی باعث حل اساسی مشکل نخواهد گردید.

مشکلاتی که در ماشین آلات ورودی و خروجی نیز وجود دارد میتواند بر گیربکس تأثیر گذار باشد. مثلا فرض کنید موتوری دارای نابالانسی است و ارتعاشات بالایی تولید میکند و به دلیل این ارتعاشات محور ورودی دچار آسیب شده است، در نتیجه با رعایت همه موارد از قبیل عوامل مهم در کیفیت، عدم اشتباهات اپراتوری، سرویس فاکتور و غیره مادامیکه موتور به حالت استاندارد بازنگردد مجددا میتواند باعث خرابی گردد. این مشکلات میتواند شامل شاسی و فنداسیون و غیره نیز باشد.

طبق تحقیقات شرکت کابرو حدود 2% از تعمیرات ناموفق به دلیل عدم شناسایی و رفع ریشه اصلی خرابی بوده است

سایر اشتباهات رایج در تعمیر گیربکس های صنعتی

البته اشتباهات رایج به مواردی که گفته شد ختم نمیشود و موارد دیگری زیادی نیز هست که به دلیل سهم کوچکتر در قسمت سایر اشتباهات طبقه بندی شده اند.

به طور کلی جوشکاری چه بر روی پوسته و چه بر روی دنده از نظر استاندارد صحیح نیست و حتی استفاده از گیربکس بعنوان اتصال زمین میتواند در طولانی مدت ایجاد مشکلاتی در سطوح ساچمه بلبرینگ ها و دندانه ها نماید.

برخی اوقات بنا به اضطرار اقدام به استفاده از قطعات مشابه در انبار میشود مثلا یک گیربکس با یک سایز و نسبت تبدیل دچار حادثه شده و بدلیل نداشتن یدکی در انبار از یک گیربکس با سایز مشابه ولی نسبت تبدیل متفاوت برای راه اندازی خط استفاده میشود در این صورت باید حتما مشخصات بررسی شود و در صورت تغییرات کوچک این جایگزینی بصورت موقت انجام شود تا گیربکس اولیه پس از تعمیر در سرویس قرار گیرد.

برخی اوقات تغییرات در خط تولید بدون داشتن دانش کافی ایجاد خرابی مینماید، مثلا افزایش سرعت برای افزایش ظرفیت خط و غیره.

طبق مطالعات 4% خرابی ها نیز به دلیل سایر اشتباهات از این دست بوده است.

نتیجه گیری:

در نهایت همانطور که مشاهده میشود اشتباهات رایج در تعمیر گیربکس های صنعتی در دوره رکود برای گیربکس های صنعتی سایز متوسط و بزرگ در صنایع سنگین کشور که معمولا دستگاه هایی با کیفیت ساخت درجه یک و دو جهانی را دارا میباشند، طبق این نمودار میتوان طبقه بندی نمود که البته شاید در کارخانجات مختلف بسته به نوع استراتژی های تعمیرات کمی متفاوت باشد ولی تقریبا در همین حدود خواهد بود. لذا تفکر آنکه تعمیرات ناموفق صرفا بنا به یکی دو دلیل از جمله به دلیل نبود مهارت اپراتورها اتفاق می افتد خطای استراتژیک است و عدم توجه به مواردی که مورد بحث قرار گرفت میتواند در دوره رکود هزینه های به مراتب بیشتری را نسبت به تعمیرات با کیفیت بالا و یا حتی خرید بر سازمان متبوعه اعمال نماید.

اشتباهات رایج در تعمیر گیربکس

اشتباهات رایج در تعمیر گیربکس

 

برچسب ها:, , , , , , ,